Lunds Tekniska Högskola

Sektioner på Lunds Tekniska Högskola som er aktive i projektet:

Avdelningen för byggnadsmaterial

Avdelningen för byggnadsmaterial vid Lunds Tekniska Högskola bedriver forskning och utbildning inom området byggnadsmaterial generellt. Ämnesområdet byggnadsmaterial omfattar alla byggnadsmaterial, i grundutbildningen, men tyngdpunkten inom forskning och forskarutbildning ligger för närvarande på cement- och träbaserade byggnadsmaterial och ytskikt på sådana material.

Ämnet spänner över ett stort område, från tillverkningsprocesser, via samband mellan sammansättning, struktur och egenskaper till långtidsegenskaper i ett hundraårsperspektiv.

Om Projekteringsmetodik

Projekteringsmetodik är en avdelning inom Institutionen för byggvetenskaper vid Lunds Universitet, Lunds Tekniska Högskola. Projekteringsmetodik avser kunskap om projektering i byggprojekt och innefattar frågor som rör produktbestämning och projekteringsledning. Forskningen och undervisning vid Projekteringsmetodik på LTH inriktas mot frågor av betydelse för projekteringen med särskild betoning på industrialise­ringen av processerna och utvecklingen av byggandets informations- och kommunikationsteknologi, ICT. De samtidiga tendenserna till ökande specialisering av aktörerna och industrialiseringens strävan mot integration av bygg- och förvaltningsprocesserna gör att kunskaper inom projekteringsmetodik är av betydande samhällsintresse. Ämnet Projekteringsmetodik berör gemensamt Arkitektur, Civilingenjör Väg- och vatten samt Högskoleingenjörsprogrammen och ger ett viktigt bidrag till LTH’s profilering i forskning och utbildning.

Hvilke områder af projektet løfter Lunds Tekniska Högskola

Inom projektet "Integrering mellem baeredygtiga byggeprocesser" är Projekteringsmetodik ansvarig för aktiviteterna 3 "Harmonisera riktlinjer för nationell BIM" och 4 "Transformera nationell klassifikationer". Inom aktivitet 3 är syftet att verka för att regionens aktörer skall kunna använda både svenska och danska riktlinjer och metoder för informationsutväxling i olika skeden av byggprocesserna. Syftet är också att etablera ett BIM-labb vid LTH och genomföra olika pilotprojekt. Inom aktivitet 4 är syftet att möjliggöra mappning mellan svensk och dansk byggklassifikation med fokus på byggdelar/bygningsdele. I projektet utförs även en pilotstudie kopllad till BIM-labbet.

Inom InterregIV arbetar vi främst inom Aktivitet 5 Energieffektivisering med BIM till verifikation av nationella krav på inneklimat och energi, inklusive fuktkrav. En inriktning är effekten av tunga materials värmekapacitet i klimatskalet.

NYHEDSBREV