Lediga exjobb i datorgrafik




Implementering av OpenGL ES

Moderna mobiltelefoner börjar nu få tillräcklig kapacitet för att rendera 3D-grafik i realtid. Dock gör fortfarande de begränsade resurserna i telefonen gör dock extra viktigt att implementeringen görs på ett optimalt sätt. Den rådande standarden inom området är OpenGL ES och detta examensarbete syftar till att utreda och utveckla en mjukvaruimplementering av denna standard på en begränsad plattrom som ARM 7/9 eller liknande.

Examensarbetet är tänkt för 2 studenter och genomförs i samarbete med Teleca Software Solutions AB.

Kontaktpersoner: Lennart Ohlsson och Axel Holtås


Återkoppling från realtids-3D till GIS-databaser

I samband med visualisering av GIS-data är det intressant att få en återkoppling från realtidssimulering till en GIS-databas och CAD-data för att kunna lagra de förändringar som gjorts i simuleringen. Många gånger vill man kunna studera en modell/område i 3D och testa olika scenarier. Efter detta vill man få en återkoppling av positioner etc. till grunddatabasen. Detta projekt skall utreda hur gränssnittet för överföring av informationen till GIS och CAD skall utformas på bästa sätt.

Examensarbetet är tänkt för 2 studenter och genomförs i samarbete med EON Development AB i Göteborg och RE-FLEX centret vid LTH. Mer information finns här.

Kontaktperson: Lennart Ohlsson


Haptisk konst

Numera finns möjligheter att via datorn generera känselsensationer med hjälp av sk force-feedback hårdvara - som exempelvis the PHANToM från SenseAble. I det här examensarbetet vill vi att du skapar ett verktyg som gör det möjligt för en konstnär att intressanta känselmiljöer med hjälp av datorn. Med verktyget ska man kunna forma objekt med olika metoder och kunna rista in bilder/mönster på ytorna. Det ska gå att skulptera i både hårda och mjuka material och även arbeta med vätskor som vatten och olja.

Examensarbetet är tänkt för 2 studenter och genomförs i samarbete CERTEC.

Kontaktpersoner: Lennart Ohlsson och Charlotte Magnusson


Spherical harmonics i spelmotorer

Spherical harmonics är en metod för diffus ljusberäkning som, till skillnad från klassiska realtidsmetoder, även tar hänsyn till interreflektion och självskuggning. Det introducerades av Peter-Pike Sloan på SIGGRAPH 2002 och för närvarande finns det stöd i Microsofts DirectX 9.0. Målet med detta exjobb är att studera hur denna typ av ljussättning kan användas effektivt i de storskaliga miljöer som återfinns i moderna spel.

Examensarbetet är tänkt för 2 studenter.

Kontaktperson: Lennart Ohlsson