För några år sedan hade vi massor av problem med några få studenter som antingen inte hade läst, eller inte förstått kursens regler, eller som ville tänja på dem när det fanns en chans att tolka dem till deras fördel – detta kostade oss väldigt mycket tid och resurser som vi istället kunde ha spenderat på att undervisa. För att ge er den bästa undervisning vi kan ge er med våra knappa resurser försöker vi vara så tydliga vi kan med vilka regler som gäller, och detta är vad som gäller:
Alla måste göra laborationerna och projektet i grupper om två eller tre studenter – vi har inte tillräckligt med resurser för att handleda studenter individuellt. Ni som vet vilka ni vill arbeta med kan arbeta i de grupper ni själva väljer, men övriga hjälper jag gärna att hitta någon att samarbeta med, det gäller även grupper om två studenter som vill ha ytterligare en gruppmedlem.
De/den som vill ha någon att arbeta med kan skicka ett mail från sitt stil-konto (så att jag verkligen vet vem som skickar mailet) till Christian senast klockan 23:59 på fredagen i läsvecka 1 – skriv "EDAF75 - söker grupp" i rubriken.
Alla laborationsgrupper måste registrera sig enligt instruktioner på kurshemsidan (dessa instruktioner kommer att läggas ut i mitten av läsvecka 2, när vi har hittat grupper till dem som vill ha hjälp att hitta någon att arbeta med).
Alla grupper måste för varje laboration anmäla sig till ett 10-minuters redovisningspass på plats i en sal på skolan. Eftersom laborationerna ger LADOK-poäng, så måste samtliga gruppmedlemmar delta (du kan alltså inte låta dina gruppkamrater redovisa åt dig, på samma sätt som du inte kan be dem att skriva tentan åt dig).
Mer information om laborationerna finns nedan.
Alla projektgrupper måste delta i ett designmöte – vid detta möte skall ni ge återkoppling på andra gruppers designförslag, och kommer även att få återkoppling på er egen design, från de andra grupperna och från en handledare. De gruppmedlemmar som inte deltar i mötet kommer inte att bli godkända på projektet.
Mötet kommer att äga rum i läsvecka 6 eller 7, och hålls i vanliga övningssalar där grupperna samlas tillsammans med sin handledare.
Laborations- och projekthandledarnas uppgift är att granska och godkänna era laborationer och projekt – det är inte deras uppgift att felsöka kod (att kunna göra det själv ingår i förkunskapskraven). Laborationer och projekt ingår i examinationen, och när vi godkänner er intygar vi att ni är kapabla att själva lösa uppgifterna.
Du får gärna diskutera igenom laborations- och projektuppgifter med andra kursdeltagare (även sådana som inte ingår i din egen grupp), men du får inte kopiera någon kod från andra grupper, eller dela er kod med andra.
I läsvecka 3-5 har vi laborationer:
Det som skall redovisas under laborationerna kommer att vara sådant som behandlats under föreläsningar två veckor tidigare, och vi kommer att ha gott om frågestunder, så att ni före laborationen skall kunna fråga om det är något ni vill ha hjälp med att förstå – vid redovisningen skall laborationsuppgifterna vara lösta (eller rimligt nära lösta). Under laborationsveckorna finns det flera redovisningstillfällen vardera veckan (se kurshemsidan), och vid varje tillfälle kommer vi att ha ett antal '10-minuters-pass' som grupperna kan boka (typ 10:15-10:25, 10:25-10:35, …). Varje grupp måste boka ett tillfälle för varje laboration, men sammanlagt är det inte mer än 3*10 minuter som ni behöver boka upp för laborationsredovisningar under hela kursen. Det kommer att finnas instruktioner om hur man anmäler sig till redovisningstiderna på kurshemsidan från mitten av läsvecka 2 (se ovan).
Man kan inte bli godkänd på laborationer utanför schemalagd laborationstid, och vi kommer inte att ha några schemalagda uppsamlingsövningar, eftersom det skulle kräva resurser som vi i så fall var tvungna att ta från annan undervisning/handledning.
Detta var reglerna, och de gäller samtliga kursdeltagare, utan undantag – exempelvis gör det ingen skillnad om denna kurs är den sista man behöver klara för att ta ut examen.
Kommentar: Vi får ibland frågor från studenter som vill ha undantag från reglerna, exempelvis vid schema-krockar. Men undantag skalar väldigt dåligt i en kurs med ungefär 180 studenter per lärare. Det är klart att jag kan hoppa över en lunch för att ta hand om en extra laborationsredovisning för en grupp, men om jag accepterar det för en grupp så är det inte rimligt att säga nej till en annan grupp, och då finns det snart inte fler luncher att hoppa över.
Schemakrockar kräver per definition att minst två kurser är inblandade, och denna kurs kräver bara att man närvarar vid sammanlagt 3 stycken 10-minuterspass (som vart och ett kan väljas bland tre tider) plus ett 25-minutersmöte (som kan väljas bland två tider) under hela läsperioden. Om de andra kurserna kräver att ni är närvarande på ett sätt som gör att ni inte kan delta i de obligatoriska momenten i denna kurs så går det tyvärr inte att läsa kurserna samtidigt.